Κατηγορίες
Νέες Τεχνολογίες & Εκπαίδευση

Bookemon

Το Bookemon ( http://www.bookemon.com/ ) είναι ένα ελεύθερο, δημιουργικό διαδικτυακό λογισμικό για παιδιά κάτω των δεκατριών, στο οποίο μπορούν να γράψουν, να επεξηγήσουν, να εμπλουτίσουν με εικόνες τις ιστορίες τους και να τις τυπώσουν σαν πραγματικά βιβλία με σκληρό εξώφυλλο με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού. Παρ’ όλο που δεν υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα, δίνει τη δυνατότητα μετατροπής μιας ιστορίας, η οποία έχει τη μορφή αρχείου word, pdf και power point. Το Bookemon στηρίχτηκε στη φιλοσοφία ότι κάθε παιδί μπορεί να γίνει συγγραφέας με τα κατάλληλα εργαλεία και την κατάλληλη υποστήριξη. Σκοπός είναι να ενισχύσει τα κίνητρα συμμετοχής και προσωπικής έκφρασης των μαθητών.

“Μια διαφορετική Πρωτοχρονιά για την οικογένεια Μπρι”

Η παρούσα ιστορία δημιουργήθηκε από μαθητές Γ΄δημοτικού με τη χρήση του Bookemon. Τα παιδιά δούλεψαν με βάση το διαδικαστικό – κειμενοκεντρικό μοντέλο παραγωγής γραπτού λόγου και έγιναν συγγραφείς για πρώτη φορά.

Μπορείτε να δείτε την ιστορία στον σύνδεσμο: https://www.bookemon.com/read-book/453749

Παρατίθεται η εργασία μου “Από το χαρτί στην οθόνη του υπολογιστή” η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο “Νέος Παιδαγωγός” και περιγράφει ολόκληρο το σχέδιο μαθήματος δημιουργίας της ιστορίας.

Κατηγορίες
Νέες Τεχνολογίες & Εκπαίδευση

Ψηφιακή Αφήγηση

StoryboardThat

Δεδομένης της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας, η εκπαίδευση καλείται να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής. Θεμελιώδες συστατικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη σύγχρονη εποχή αποτελούν οι Τεχνολογίες Πληροφοριών κι Επικοινωνίας (ΤΠΕ), οι οποίες έχουν αναδειχθεί σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο γνωστικό πεδίο και προσφέρουν μια πληθώρα ψηφιακών εργαλείων στη διάθεση των εκπαιδευτικών. Μέσα από την σωστή αξιοποίησή τους συμβάλλουν στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και στην ενίσχυση του προφορικού λόγου και της συνεργασίας των μαθητών στη σχολική τάξη.

Πλέον, ο Ψηφιακός Γραμματισμός (ICT literacy) αποτελεί βασικό αντικείμενο της Γενικής Παιδείας


Τζιμογιάννης, Α. (2011). Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση. Ημερίδα «Το Νέο Σχολικό Πρόγραμμα Σπουδών και η Πιλοτική Εφαρμογή του», 17 Σεπτεμβρίου 2011, Αθήνα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση προσανατολίζεται η τεχνική της ψηφιακής αφήγησης, η οποία διεκδικεί όλο και περισσότερο τη θέση της στον χώρο της εκπαίδευσης ως μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο διδασκαλίας. Η σημασία της ψηφιακής αφήγησης έχει αναδειχθεί διεθνώς καθώς όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί την εφαρμόζουν με σκοπό να καταστήσουν τη μαθησιακή διαδικασία διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα.

Το λογισμικό Storyboard That (www.StoryboardThat.com) αποτελεί ένα λογισμικό δημιουργίας ψηφιακών κόμικς, το οποίο παρέχεται και δωρεάν μέσω διαδικτύου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από τους μαθητές ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες. Το ψηφιακό αυτό εργαλείο προσφέρει ένα διαχειρίσιμο μενού, με το οποίο τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν ένα κόμικς με έτοιμα γραφικά συμπληρώνοντας τα κείμενα των διαλόγων, αφού καταλήξουν πρώτα στο σενάριο της ιστορίας. Το παρόν λογισμικό στηρίχτηκε στη φιλοσοφία ότι κάθε παιδί μπορεί να γίνει συγγραφέας κόμικς με τα κατάλληλα εργαλεία και την κατάλληλη υποστήριξη. Σκοπός είναι να ενισχύσει τα κίνητρα συμμετοχής και προσωπικής έκφρασης των μαθητών. 

“Βιστωνίδα: Ένας παράδεισος εκεί που δεν το περιμένεις.”
Κατηγορίες
Νέες Τεχνολογίες & Εκπαίδευση

Ασφαλές διαδίκτυο

Τι πρέπει να προσέχουμε στο διαδίκτυο!

Όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο δεν αποκαλύπτουμε ποτέ προσωπικά μας δεδομένα, δεν μιλάμε με αγνώστους και απευθυνόμαστε σε κάποιον ενήλικα, που εμπιστευόμαστε, σε περίπτωση που κάτι μας ανησυχήσει ή μας φανεί ύποπτο. Οφείλουμε επίσης να σεβόμαστε τους άλλους χρήστες και να μην παραμελούμε τις δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις μας για χάρη του διαδικτύου. https://saferinternet4kids.gr/parousiaseis/primaryschool/

Επιπλέον, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τον διαδικτυακό εκφοβισμό, ο οποίος αποτελεί σύνηθες φαινόμενο και περιλαμβάνει:

  • την αποστολή μηνυμάτων με βλαβερό ή απειλητικό περιεχόμενο
  • τη δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών σε blog και κοινωνικά δίκτυα
  • τη δημιουργία ψεύτικου προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα με σκοπό τη γελοιοποίηση κάποιου παιδιού

“Ο διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί ένα νοσηρό φαινόμενο που μπορεί κάλλιστα να παρομοιαστεί με ασθένεια, καθότι επηρεάζει αναμφίβολα την ψυχική υγεία των εμπλεκομένων σε αυτό”.

Ιατρού, Δ. (2014). Cyber-bullying:κοινωνική και νομική διάσταση (Μεταπτυχιακή εργασία). Ανακτήθηκε από: https://www.academia.edu/11519269/Cyberbullying_Greek_

Stop cyber-bullying!

Το παρόν βίντεο δημιουργήθηκε από τους μαθητές της Ε’ τάξης του Δ.Σ. Καναλίων Κέρκυρας για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2020