Κατηγορίες
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Teachers4Europe

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση ταξιδεύει στο διάστημα”

Βασικός στόχος του προγράμματος Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Teachers 4 Europe” αποτελεί η μετάδοση γνώσεων και ιδεών στους μαθητές για τις αξίες και τους στόχους της Ε.Ε. μέσω των πρωτότυπων εργασιών που θα δημιουργηθούν από την αλληλεπίδραση των δασκάλων και των μαθητών τους με τη χρήση καινοτόμων εκπαιδευτικών εργαλείων. Η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα T4E έδωσε στους μαθητές ευκαιρία να γνωρίσουν τη μεγάλη «οικογένεια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εξοικειωθούν με την επιστήμη του διαστήματος μέσα από το σημαντικό έργο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και πιο συγκεκριμένα την αποστολή Rosetta. Το παρόν σχέδιο εργασίας υλοποιήθηκε από τους μαθητές της Γ’ τάξης του 7/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου κατά το σχολικό έτος 2014-2015, οι οποίοι μέσα από δραστηριότητες που συνδυάζουν καινοτόμες πρακτικές και νέες τεχνολογίες έπαιξαν, δημιούργησαν, διασκέδασαν και ανακάλυψαν έναν επιστημονικό τομέα, ο οποίος δύσκολα γίνεται κατανοητός σ’ αυτήν την ηλικία. Παράλληλα, το συγκεκριμένο θέμα τους κέντρισε φοβερά το ενδιαφέρον και συνέβαλε στο να καταλάβουν τη σημασία της συνεργασίας και της αρμονίας των κρατών για την πρόοδο και την ανάπτυξη των επιστημών.

Το ψηφιακό μας βιβλίο με την ιστορία της “Rosetta” βρίσκεται στον σύνδεσμο: https://www.bookemon.com/book_read_flip.php?book_id=487161&size=1.4&style=sim

Κατηγορίες
Νέες Τεχνολογίες & Εκπαίδευση

Bookemon

Το Bookemon ( http://www.bookemon.com/ ) είναι ένα ελεύθερο, δημιουργικό διαδικτυακό λογισμικό για παιδιά κάτω των δεκατριών, στο οποίο μπορούν να γράψουν, να επεξηγήσουν, να εμπλουτίσουν με εικόνες τις ιστορίες τους και να τις τυπώσουν σαν πραγματικά βιβλία με σκληρό εξώφυλλο με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού. Παρ’ όλο που δεν υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα, δίνει τη δυνατότητα μετατροπής μιας ιστορίας, η οποία έχει τη μορφή αρχείου word, pdf και power point. Το Bookemon στηρίχτηκε στη φιλοσοφία ότι κάθε παιδί μπορεί να γίνει συγγραφέας με τα κατάλληλα εργαλεία και την κατάλληλη υποστήριξη. Σκοπός είναι να ενισχύσει τα κίνητρα συμμετοχής και προσωπικής έκφρασης των μαθητών.

“Μια διαφορετική Πρωτοχρονιά για την οικογένεια Μπρι”

Η παρούσα ιστορία δημιουργήθηκε από μαθητές Γ΄δημοτικού με τη χρήση του Bookemon. Τα παιδιά δούλεψαν με βάση το διαδικαστικό – κειμενοκεντρικό μοντέλο παραγωγής γραπτού λόγου και έγιναν συγγραφείς για πρώτη φορά.

Μπορείτε να δείτε την ιστορία στον σύνδεσμο: https://www.bookemon.com/read-book/453749

Παρατίθεται η εργασία μου “Από το χαρτί στην οθόνη του υπολογιστή” η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο “Νέος Παιδαγωγός” και περιγράφει ολόκληρο το σχέδιο μαθήματος δημιουργίας της ιστορίας.

Κατηγορίες
Φιλαναγνωσία

“Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας”

Ένα σχέδιο διδασκαλίας για την Α’ και Β’ τάξη του Δημοτικού

Το παρόν σχέδιο διδασκαλίας υλοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Φιλαναγνωσίας από μαθητές της Α’ Δημοτικού και βασίζεται στο παραμύθι “Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας” του Ευγένιου Τριβιζά. Μέσα από τις δραστηριότητες επιδιώκεται η εξοικείωση των παιδιών με την παιδική λογοτεχνία καθώς και ο προβληματισμός επάνω στο θέμα της στοματικής υγείας, με διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο. Περιλαμβάνει το παραμύθι, την πορεία του σχεδίου διδασκαλίας καθώς και τα φύλλα εργασίας που χρησιμοποιήθηκαν.